2012. március 11., vasárnap

Kifagytak

Bár már korábban szemléztem a kertet, és megállapítottam, hogy a rekordhideg sem tett kárt a növényeimben, ez a kijelentés meglehetősen elhamarkodott volt. Az enyhüléssel több, épnek látszó növény nem hajtani kezdett, mint ahogy az egy jóravaló salátától vagy máktól elvárható, hanem rohadni. Úgy összerogytak, mint a hűtőkamrás import rózsa a ballagási csokorban a tűző napon.
Az őszi máknak a fele hiányzik. A nagyobb rögök fagyvédett árnyékában kis csomókban megmaradtak a növények, a síkabb részeken viszont csak málló maradványaik találhatóak.


A saláta is eléggé kiábrándítóan fest, azonban a kis növények közepe üde világoszöld, csak a fagyott részek barnák. Ha megenyhül, szerintem gyors fejlődésnek indul a sok, edzett magonc.


Az áttelelő kelkáposzták és leveles kelek igen csúnyák, megbarnultak, szerintem a többségük kifagyott.  Igaz, egy részéről hanyagoltam a téli takarást.(Tavalyelőtt háló, illetve fűrészpor alatt indultak neki a télnek, és ilyen hideg nem is volt. Azt se tudom megállapítani, hogy a sok rohadt levél közt él-e a hajtáscsúcs, és lehet-e remélni, hogy valamikor hajtani fog a növény.

Ami igazából jól áttelelt, az a póréhagyma, még ha vékonyak is a kis hagymák, ez már szedhető.
 Idén a telelő hagymákat (és összességében minden átteletetésre szánt növényt) korábban kell kiültetnem,hogy őszre jobban megerősödjenek, megvastagodjanak. Télen nem növekedtek semmit úgysem, csak elvannak a földben frissen. Tavasszal meg nem lesz idejük növekedni, mert megesszük őket. 
Ez a telelő növény tehát sikerrel tűrte a hideget. Jól boldogult még a spenót is, ez már hajt, de a szedni érdemes mennyiségtől ez még messze van. Rá is ér még, hogy teremjen. Takarosan bírta a hideget még a fokhagyma is.

Most aztán elmélkedhetek, hogyan pótoljam ki a kifagyott növényeket.  A salátaágyást palánták lakásban való nevelésével szeretném felújítani. Azt hiszem, a káposztaféléket a sorsára hagyom, ami megél, megesszük, ha kifagyott, a helyére ültetek valami mást pár héten belül. A fokhagyma egyes gerezdjeit a varjak kiették, itt a hézagokba beledugok majd egy-egy cikket.  A nagy kérdés a mák, vannak az ágyásban méteres részek, ahol teljesen hiányoznak a növények. Úgy  gondoltam, hogy ezekbe a hiányos részekbe tavaszi mákot fogok vetni.  Sajnos az ágyás képe így kissé „saláta” lesz, az őszi mák már rég gubóban lesz, mire a tavaszi bimbózni fog, de azt meg nem tudom megcsinálni a tavaszi helyszűke miatt, hogy külön ágyásba rakjak még két sor mákot. A telelőzöldség – ágyás így elég trehány képet fog mutatni: a különféle fejlettségi fokú, azonos fajtájú növények kusza halmazát. Azért remélem, hogy a növények a beígért enyhülés megérkeztével gyors fejlődésnek indulnak, a hiányosságok pótlása pedig minél hamarabb sikerül. 



3 megjegyzés:

  1. A salátáim ugyanilyenek, a spenót jó erős, nemsokára szedhető.

    VálaszTörlés
  2. Délelőtt voltunk kint egy órácskát amúgy családilag. Jani metszett, Dadika a botokkal hadonászott meg túrta a földet, én meg tisztogattam az ágyásokat, leszedtem a takarást.

    VálaszTörlés