2010. február 20., szombat

Gyökér, és Hagyma Zöldségek a' Magyar Házi Gazdasszonynál

§.137.
A’ második Rendben álló Gyökér, és Hagyma Zöldségeket: többnyire ősszel vetik, vagy rakják, de bátorság okáért tavasszalis kel máshová vetni. Azonban minthogy ezen Zöldségek igen esmeretesek, eén tsak egy két tapasztalásimat irom ide egymás után.
1.A’ Sárgarépát, Pástinákát, és petreselymet késő összelis vetik, és Tavasszalis korán. Az Őszivetés Sárgarépának nagy része felszokott magvazni. A’ friss trágyázott Földben a’ féreg megrágja, és furdalja. A’ középszerű puha földben mind a’ három jobban nő. Olly ritkán kel vetni; vagy mikor már nagyotskák úgy meg kel ritkítani, hogy megkapálni lehessen. Ettől vastagodik mind a’ három, de az semmitse segít rajtok, hogy némelyek megkaszálják.
2. A’ zellermag igen késön, és nehezen kel ki. Azértis ruhába kel kötni, napjában kétszer vizbemártani, melegszobába felakasztani, és igy 10 napig tsiráztatván, valami edénybe ritkásan elvetni. Ha annál apróbbis, megszokott fogamodni: tsak öntözzük meg. Sok kertészek, mikor már nagy: hogy a gyökere annál nagyobb legyen, éles késsel körül metéllik. E’ semmit se használ, és hijjábanvaló munka. Jobb kétszer sőt háromszor puhán megporhálni.
3.A’ Kerékrépát, és Téliretket a’ Mezőn jó puha földbe vetni legjobb. A’ vetésrevaló idő Margit heti. Vetni ritkán kel: de megporhálni mind a’ kettőt szükséges. A’ répa úgy jó; ha a’ földön felül nő: azértis a’ porháláskor épen nem kel feltölteni. Ha eldől, annál jobb. Ellenben a’ Retek puhább, ha a’ föld alatt nő. A’ madarak mind a’ kettőnek a’ magját igen szeretik: azértis hállóval kel beborítani. Kerékrépát tavasszal is szokás vetni, és aratásig megnő a’ jó földben. Ha sűrű, ki lehet szedni, és elplántálni. A’ friss trágyát egyik se szenyvedi.
A’ Vereshagymát Ősszelis vetik: de ehez ritkán van szerentse. Korán tavasszal legjobb vetni. Ha sürűn kelt, ki kel szedni, és elplántálni. Igy igen nagyra nő: de nem kel restelleni, több izben megporhálni. A’ Kövér, puha, és nedves földet igen szereti: de a’ trágyától keserű. Tsak földszint szokás vetni, és nem kel gereblyélni: hanem kézzel bényomkodni, vagy deszkával letapodni. Az esős hideg esztendőt épen nem szereti.
A’ Fokhagymára tsak e’ kettőt jegyzem meg 1. Magnak mindenkor a’ leggerizdesebb nagy fejeeket kel választani, és minden Czikket, vagy Fokot külön ültetni. 2. A’ trágyát nem szereti, a’ régi igen kövér kertekben megpoklosodik. A’ középszerü földet leginkább kedvelli. Tavasszal mikor már négy tzól magas, kézzel kel megporhálni: mert a’ kapa igen gyenge, és kényes gyökereit megsérti. Igy pedig tsak elfonnyad nem sokára. Már mikor nagyobb: bátran lehet kapávalis porhálni. Ha nagy a’ szárazság Tavasszal: estve megkel öntözni, és reggel úgy kézzel puhán megporhálni az ujjaiddal. Így lesz fokhagyma elég.
A Magyar Házi Gazdasszony kertészeti fejezetének folytatásában a jövő héten a virágot termő zöldségfélékről lesz szó.

10 megjegyzés:

  1. Mi egy kicsit már másképp csináljuk.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem a fokhagymáról leírtak nagyjából megfelelőek. A zeller gyökérvágását viszont már itt is rossz módszernek veszi, pedig van, aki most is így nevel zellergumót. Az előcsíráztatás okés. A petrezselyem, sárgarépa termesztésével nem mond újat, viszont a hagyma palántázhatósága okos tanács, én pont ez alapján fogtam bele a hagymapalánta-nevelésbe magvetés helyett. Holnap írok is a hagymapalántáim növekedéséről!

    VálaszTörlés
  3. Igen, a hagymapalántázás tényleg jó módszer

    VálaszTörlés
  4. Négyféle hagymánál próbáljuk ki, de hagyományosan is vetünk majd a kert földjébe. Anyuval teszteljük a módszereket a több és fix termés érdekében, hogy ne legyen olyan pocsék a hagyma, mint tavaly.

    VálaszTörlés
  5. Tavaly vetettem két sor sonkahagymát, dughagyma lett belőle. Amint engedi a föld, el is duggatom.

    VálaszTörlés
  6. Na, ez az. Ezt akarom elkerülni. Anyósomnak ősszel a magról vetett sonkahagymái ökölnyiek. Nem dughagymát akarok nevelni, hanemkapzsi módon mindjárt ha nem is nagyot, de méretesebbet.

    VálaszTörlés
  7. Szerintem éve-helye-földje válogatja, sikerül-e a mutatvány.

    VálaszTörlés
  8. Erre gyúrok. Hogy sikerüljön.

    VálaszTörlés
  9. Majd nyár végn beszámolózok, hogy ment.

    VálaszTörlés