2010. február 14., vasárnap

Február közepe van,

...és mindenki tavasz után áhítozik. Bizony, volt hogy ilyenkor már nyíltak az év első virágai, és kiskabátban bicikliztünk. De a tél még tart: mifelénk negyvenhatodik napja hó fedi a tájat, és plusz három foknál melegebb nem volt. Kaptunk hóvirág helyett a héten kemény fagyokat, havazást, viharos szelet, tömegközlekedést hókotrós felvezetéssel, járhatatlan utakat. A fákon, épületeken életveszélyesen csüngenek a hatalmas jégcsapok, hókupacok.A vihar csuklóvastag faágakat tört le az öreg fűzfáról. Sajnos ha a fát jobban megszemléli az ember, láthatja a száraz ágakat. Valószínűleg beteg a fa belsejének egy része. Tavasszal sajnos le kell botolni a fűzfa koronáját, valószínűleg teljesen, hogy megújuljon. Nem véletlenül költöztek bele ezek szerint a nagy fűzfarontó lepke hernyói!
Hogy a kertben mi van, fogalmam sincs, a vastag hópaplan mindent befedett. Csak a palántaneveléshez szükséges földet kapartam össze, de az olyan volt, mint a hamu, a fagy felaprózta a nagy rögöket. Könnyű dolga lesz a kultivátornak, és talán nekünk is az első kapavágásoknál.
A héten tervezem a paradicsomvetést. Bár Lugas F1-et még nem vettem, a ládák földje már melegszik neki, éppúgy a Kecskemétinek, a saját szedésű koktélparadicsommagnak, a lukulluszparadicsomnak, a tigriscsíkos és sárga, illetve a román csíkos paradicsomnak.
Az az egy örömteli,hogy a következő napokra már masszív enyhülést ígérnek az időjósok. Jó is lesz kicsit kimenni, remélhetőleg nem zuhogó esővel érkezik majd a melegebb levegő. A hirtelen olvadás úgyis lehet, hogy masszív belvizeket-árvizeket fog okozni.
Az etetőn a forgalom erősebb a szokásosnál, a hó és a hideg kiéhezteti a madárkákat, megdöbbentően sokat esznek. Az etető alatti szemeket a hó újra meg újra betakarta, a földről szedegető madárkáknak külön tálas "padlószinti" ideiglenes etetőt helyeztünk ki.
Egy kis tavasz-ígéretet hoz az is, hogy a barkafűz már dobja le kemény, barna rügyhéjait, és már mutogatja fehér pihéit. Aprócska tavasz ez a nagy fehérségben, de hát valahol el kell kezdeni... Örüljünk neki!

5 megjegyzés:

  1. Csodásak a fotóid!!!!!!Micsoda szép megvilágításban van a vörösbegyed!
    Régen én is nagy kertész voltam,valahogy elfáradtam...:( Bár azért mégsem,mert már évek óta tervezek két magas ágyást a kertbe,de ahhoz férfierő kell. Oda szeretnék paradicsomot, meg egyebeket.
    Jó itt a honlapodon!:)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a kedves szavakat. Szerencsém volt ezzel a madárkával, meg nem is gondoltam volna, hogy szerény kis masinám ilyenre képes... Sajnos a magaságyat építeni tényleg erő kell. Attól még bizonyára sokunkat csábít a tavasz egy ks kertészkedésre majd... bár ennek még nem sok jele van.

    VálaszTörlés
  3. A második képen a két jégcsap olyan, mint a vámpírfogak. Mi van, Twilight-ot olvastál?

    VálaszTörlés
  4. Nekem rozmár jutott róla eszembe, azért fényképeztem le.

    VálaszTörlés
  5. Most azonnal lemegyek megnézni a barkámat!!!

    VálaszTörlés