2009. augusztus 14., péntek

Virágmagok

Nálunk két napja borult az ég és folyton szemerkél az eső, így a hangulat kezd ősziesbe váltani. Az egynyáriak még gazdagon virágoznak, de már mindegyik szorgosan érleli a terméseket és a magokat.

Az elhervadt virágok sem "csúnyák", terméssé alakulnak, és egy másik arcukat mutatják. Különleges teremtmények a magok, formájuk és színük jellegzetes, növényenként más és más. Rafinált, kifinomult világ. Ha alaposan megnézzük őket , rájöhetünk, melyik mit akar kezdeni magával, ha kiszabadul, ha eléri a földet.
A büdöskék, ha elhervadnak, az összepöndörödött szirmok alatt hosszú, fekete-fehér pálcikákat érlnek, és amikor teljesen beértek, a termés a föld felé fordul, kiszóródik és elveti magát.
A kaliforniai kakukkmák zöld, majd megbarnuló, hosszú hüvelyt nevel, amely a bordák mentén felreped, így gurulnak a földre a kis, sötétbarna magok.
A körömvirág sárga napocskájából karmos szörnyeteg lesz, a nagy karmok alatt kis karmok, amelyek a magok, aztán az egész az őszi szelekkel szétpereg.
A nebáncsvirág nevét a termése adja, a zöld, szőrös termés erősebb érintésre szinte felpattan, cikkekre hasad, így jutnak a földbe, akár az anyatőtől távolabb is a barna maggolyócskák.
A pillangóvirág termése barna kóc, ez szétmorzsolódva gerezdes kis köménymaghoz hasonló magokra esik szét.

A húsos kis porcsin érdekes termést nevel. Aló része olyan, mint egy kis csésze, a felső része pedig kúpos. Ez a felső rész könnyen leválik, ha megértek a magok, lelökődik, és a földre hull a sok apró, porszerű magvacska.
A sarkantyúka magja a legméretesebb, eleinte sima, majd éretten gerezdes. Nagyon könnyen lehull a vékony szárról és elgurul a levelek árnyékába.
Igaz, évelő, de a kokárdavirág az egynyáriakkal együtt rengeteg magot nevel. A virág labdaszerűvé alakul, és a labda kis tollaslabdákra hull, amelyeket a szél hord szanaszét, ezért meglepő helyeken is előbukkanhatnak.
Fogom a borítékokat, ráírom a növények nevét, és amikor száraz az idő, bőségesen gyűjtök belőlük, hogy a következő évben is ültethessek. A legtöbb azonban önmagát elveti, úgyhogy jövőre mindenképp találkozunk.

16 megjegyzés:

  1. Nagyon sok szép virágod van,és lesz jövőre is,gratulálok!
    Tetszik az új sablon!!:-)
    Kukkantsatok be hozzám,van valamim nektek!!:-)

    VálaszTörlés
  2. Annyira érdekesen tudsz írni bármiről, nagyon tetszett! :)

    VálaszTörlés
  3. Most nézem csak, a fényképezés is nagyon profi. Valamilyen tükröződő felületre raktad?

    VálaszTörlés
  4. Két tippem van: vagy sütistálcán fotózott, vagy a múlt héten kimustrált, felfordított teknősterráriumon... :-)

    VálaszTörlés
  5. Valóban! Gyönyörűek a képeid Hédi! Az én magocskáim megérkeztek???

    VálaszTörlés
  6. Fényesre suvickolt aranytányérnak nézem :-)

    VálaszTörlés
  7. Pepi, hálásan köszönöm a magokat, megérkeztek pénteken. Most tudok válaszolni rá, a hétvégén nem voltunk itthon. Még egyszer is köszi!

    VálaszTörlés
  8. A képeknél azt alátét a só-és borstartó kis tálcája volt.

    VálaszTörlés
  9. Én is megyek nyaralni 2 hét múlva, utána kiszedem a bordós színűt és azt is küldöm.

    VálaszTörlés
  10. Pepi, előre is köszi!
    Ha érdekel, a narancssárga amarilliszből úgy 30 magról kelt példányom van, aminek láttad a ládáját. Egy idén virágzott, a többi gondolom, jövőre. A nyáron még szétültetem őket. Októbertől, ha indulnak a konzultációk, úgyis megyek Budapestre, egyeztethetünk időpontot, és nagyon szívesen viszek belőle. Majd e-mailben egyeztetünk. Különben bolondok ezek, eszükben sincs behúzódni ősszel, levelesen telelnek, és februártól augusztusig szinte mindig virágzik valamelyik. Lehet, hogy nem is amarillisz, de ugyanolyan bumszlinagy hagymát nevel.

    VálaszTörlés
  11. Vagy ha még kér belőle valaki, szívesen, csak dobjon egy mélt.

    VálaszTörlés
  12. Hédi!

    Természetesen ezt akihagyhatatlan ajánlatodat nem utasítanám vissza! Pofátlanul kijelentem, hogy kérnék akkor belőlük! :-) Akkor nem tudom, hogy legyen, én se postázzam majd a hibit? hanem személyesen csere-bere?

    VálaszTörlés
  13. Akkor személyes csere-bere, postánnem merném feladni.

    VálaszTörlés
  14. Bocsi nem merném. Ma szétültetem a ládát, akkorra meggyökeresednk.

    VálaszTörlés
  15. Oksa! Akkor jelezz majd ha Pestre jössz és összefutunk. Maradjunk ebben.

    VálaszTörlés
  16. Rendben!
    Ha valaki szeretne amarilliszt, az e-mail címem: szutshedi@gmail.com

    VálaszTörlés