2009. augusztus 2., vasárnap

Másodvetemények

Június végétől egyre több az üres parcella a kertben. Növényeink egy része megtette dolgát, termett. Leszüreteltük, felhúzkodtuk, megettük őket, helyükön vagy gazzal elegyes, kókadt szárak meredeznek - vagy éppen üres hajdani ágyásuk. Botor dolog lenne nem kihasználni a felszabaduló ágyásokat!
A másodvetemények egy része az őszi, zöldségekben egyre szegényedő időben boldogít majd minket, többük érése belenyúlik azonban a télbe, vagy a jövő tavaszba.
Elsőként a zöldhagyma helye lett üres, oda paradicsompalánták kerültek a nyeszlett-legaljából. Ők dicsőültek meg most a ragya után, mint túlélők, akik hűen fognak - reményeim szerint - teremni őszig.
Utána a zöldborsó helye ürült meg, oda zöldbabot ültettünk, ami már bimbós. A nagykönyv szerint július 15-ig gond nélkül lehet telepíteni zöldbabnak valót, ez szeptemberig szépen megterem, sőt élvezi a kicsit hűvösebb-csapadékosabb időt. Kifejtőbabot innen azonban nem tudunk kinyerni, mert mire beérne, már jönnek a fagyok. A zöldbabvetésel is voltak gondok, mert a nyolcból két sor nagyon hiányosan kelt. Így kapóra jöttek a Hédi által felajánlott rövid tenyészidejű őszi karfiolpalánták. A húszas csomagként vett adagból 36 szál lett, húsz jutott Hédinek, tizenhat nekem. Úgy tűnik, megeredtek.

A vörös - és lilahagyma helye is üres. És van egy kényszerkiürített rész: a kirohadt paradicsomoké. Ezeket megástuk - kapáltuk, és új ágyásokat alakítottunk ki. Került bele hagyományos és új-zélandi spenót: előbbi lehet, hogy csak tavasszal boldogít minket, nagyon pici a csírája. Ültettünk tépősalátát és lollo rossot. A felső képen van a lollo rosso, de nem értem, miért zöld. Lehet, hogy más mag volt a tasakban? És leveles kelt is. Ezt még sose próbáltam. Margit néni, kedves telekszomszédunk hagyományos, rövid tenyészidejű kelkáposztát szokott vetni a zöldborsó helyére, és januárig azt eszi. A kelkáposzta ezt is kibírja. Én is ezt akartam ültetni. Azonban a vetőmagbolt ki volt fosztva, hosszú tenyészidejű kel volt csak, meg a leveles kel. Ez utóbbi nem növeszt fejet, és tutira bírja a mínuszokat, azt mondják. Ez utóbbit választottam, meglátjuk, hogy sikerül majd. Engem a káposztafej úgyse nagyon izgat, nekem bőven elég az is, ha friss levelei vannak. Hiszen főzéskor úgyis szétszedi az ember a kelt leveleire. Remélem, nem valami fás szörnyűség lesz a végén, mint egy vén karalábé. Hédi díszkáposzta - palántákat is nevelt, hamarosan azokat is kiülteti majd - ahogy az egynyári virágok sorban megadják magukat és elnyílnak.
Én még ki akarom próbálni, hogy tudok-e őszre hónapos retket termelni.
Miket ültettünk még öreganyánk korában másodveteményként? Hát először is csemegekukoricát is tettünk néhanap a kimúlt borsó helyére, ami szeptemberre hozott termést. Ez azonban már nem az a hatalmas-mézédes változat volt, amit a nyári nap érlelt. Mindig ilyenkor szokott duggatni hagymát őszi friss zöldhagymának. Azonban mióta pórét termelünk, ezt a szokást teljesen elhagytuk. Hédi meg láttam, hagyott sarjhagyát őszre.
Fokhagymát is ilyenkor lehetne duggatni a jövő évi termés érdekében. Az őszi ültetéssel jóval nagyobb, gerezdesebb fokhagymafejek lesznek, de a téli hidegben a szomszéd diófáján diétázó varjak felhúzkodják a hagymákat, még apró szemű dróthálón keresztül is. Lehet petrezselymet is vetni, amit - ha jönnek a fagyok - valami nejlondarabbal, zsákkal, lombbal, akármivel vastagon betakarunk, és nincs erős fagy, egész télen hozza a leveleit. Nem olyan nagyokat és harsogó zöldeket, mint nyáron, de frisset!
A nagykönyv szerint másodvetésként lehet még vetni rövid tenyészidejű zöldborsót, ami a szeptemberi hűvösebb időben teremne. Néha lehet ilyen őszi zöldborsót látni a zöldségeseknél, horror áron. Igazi nagy termése, gondolom, a tavaszinak lehet, de a friss borsót csemegének őszre lehet, hogy nekem is vetni kellene? Van még maradék mag... Elvileg feketegyökeret is lehetne még ültetni. Szomszéd bácsi meg a kidöglött uborkája helyett vetett újra, ha bejönnek a számításai, szeptemberig még lesz friss termése! Ezért jó a másodvetés!

6 megjegyzés:

  1. És a szomszéd Margit néni csak azt eszi amit termel?
    Érdekes, hogy a szeptembert hűvösebb időnek nevezed, pedig már gyakrabban van szeptemberben is forróság, mint hideg. Vagy olyankor már le szokott hűlni? Mostanában asszem nem.

    VálaszTörlés
  2. Margit néni még a családját is a kertjéből eteti.
    Iskolakezdésre sokszor, szinte menetrendszerűen megjön a hidegfront, utána gyakran jönnek még meleg napok, de ezek a 36 fokok már nemigen jelentkeznek

    VálaszTörlés
  3. Délutánra kikelt a sima spenót is. Felkötöttem a megmaradt paradicsomokat. Jó sok sütőtökünk lesz.

    VálaszTörlés
  4. Lányok. Találtam egy pár zacskó dísztökmagot. Ugye már reménytelen elvetnem abban a reményben hogy még lehet belőle tök idén? Tudom hüye kérdés,de veteményben jók vagytok és hátha azt mondjátok, hogy érlel az még az idén tököket....

    VálaszTörlés
  5. Hát ha hosszú, napfényes ősz lesz, akkor biztos beérlel valamennyit, október végéig még három teljes hónap van.

    VálaszTörlés
  6. Azok a másodvetemények, amiben segítettél, mind kikeltek, a karfiolpalánták megéledtek. Az üres parcellák egyikén bővíteni fogom az eperágyást, egyébként jövőre a zöldségeskertet amúgy is bővítjük a duplájára. Szóval megy a tervezés.

    VálaszTörlés