2009. augusztus 22., szombat

Istenem, de utálom őket!

Engem a pók, egér, béka és más állatkák nem érdekelnek, de ha egy meztelencsigát meglátok, ki tudnék futni a világból, úgy irtózok tőle.
Van egy nagon régi zöldségespincénk, több, mint száz éves. Téglából készült boltívei vannak, hajdan óvóhelyként is működött. Vagy harmincöt-negyven évvel ezelőtt még falun elképzelhetetlen volt a vezetékes víz (Halászin ha jól tudom, 1995-ben lett vezetékes ivóvíz), de azért mindenki szeretett volna itt is emberi körülmények közt élni, egészséges vizet inni. A hajdani ásott kutak ideje lejárt, helyettük megjelentek a fúrott kutak. A fúrott kutak vize sokkal egészségesebb volt, mint az ásottaké, a kútból a víz búvárszivattyú segítségével került a napvilágra, majd egy víztartályba. Mindez villanybojlerrel összekapcsolva és derítőgödörrel egybekötve adta a városias komfortot falun.
Nos, a búvárszivattyú nálunk ebben a régi pincében lett elhelyezve. A szivattyú gyakran csöpögött. Mivel a pince elég nagy volt, ide táraztuk be a téli zöldségeket is. Velük kerültek be a meztelencsigák, akik a pincében paradicsomi állapotokra találtak. Enyhe idő, sok kaja, sötét, nedvesség... el is terjedtek cefetül. Minden teli volt csiganyálka-nyomokkal, és még a pince plafonján is fel-alá másztak ezek a szörnyűségek. Évekig ostorral se lehetett lehajtani engem a pincébe, úgy irtóztam még a gondolatától is, hogy egy a hajamba eshet... Irtottuk is mindenfélével, sóval, vegyszerrel, takarítással, zöldségválogatással. Igazából azonban az segített, hogy 1998-ban bekötöttük a vezetékes vizet. A fúrt kút szivattyúja, bár még működik, gyakorlatilag üzemen kívül van, ezzel megszűnt a vízcsepegés, a pince kiszáradt. Megnyitottunk egy régi, lefalazott szellőzőablakot is, így a csigáknak leáldozott. Azóta merek lemenni a pincébe. De mindig viszek le lámpát is, bár van villany: nehogy a hátsó, sötét sarokban rálépjek egyre, mert azt ki sem bírnám...
Érdekes, a kertben nemigen vannak meztelencsigák, legalábbis a megművelt részen. Talán olyan meszes a föld, hogy rámászni sem bírnak? Így nem is igen rágnak. Ahol azonban gyep van, megjelennek ezek a barna szörnyűségek:
Ez vajon nevelési módszerük, vagy a nemi életük része? Pfuj!
Itt aztán nem hat az antidohányos propaganda, mert ez a szép darab a cigicsikket eszi!A farönkök, téglák, cserepek alatt ugyanilyen fertelmek húzódnak meg, csak kicsit kisebbek, szürkék, fekete foltokkal. Fertelmesek!
Irtani sóval, fahamuval szoktuk őket begyűjtés után. Láttam már sóból, tojáshéjból kiszórt "védkerítést" is a növények körül. Lehet kapni csigaölő szert is. Meg csigacsapda is csinálható, csalétekkel, amitől kipurcannak. Itt még többet olvashattok a védekezésről.
És a régiek mit mondanak a csigákról, 1934-ből, a Hangya szövetkezet könyvéből?

A chilisalétrom egy nitrogénműtrágya-fajta, a kainit a kálium kénsavval képzett sója, a vasgálic víztartalmú, kénsavas vas. Szóval a védekezés tuti módszerei közé az erősen lúgos, sós vagy savas, maró anyagok tartoznak, amik gyakorlatolag feloldják a csigát! Régen a pincében összegyűlt meztelencsigákat mi is lesóztuk, hát nem sok minden maradt belőlük az "eljárás" végére!

Mindenki szíves elnézését kérem a nem túl szalonképes témáért, pláne így szombaton ebédidőben, de a kerti valósághoz ez is hozzátartozik. Meg hát úgyis beígértem korábban az undormányokat, tekintsük ezt a bejegyzést az undormánylista első fejezetének! :-)


Kiegészítés a tesóm írásához:

Feltétlenül be kell számolni Ági főnökasszonynak, hogy randiztunk egy másik kedvenc állatával. A család gyermekrabszolgájával nagy lelkesen boszorkányoztunk, vagyis söpörtünk, és egyszer, amikor a csajszi leguggolt, olyan sápadat és undorodó arcot vágott, hogy azt hittem, rosszul lett. Elhaló hangon kérdezte: Te, Hédi, mi ez??? Annyira megijedt a meztelencsigától, azt hitte, hogy legalább még egy méter van az állatból a deszka alatt. Szerencsére csak úgy tizenöt centis volt, de azért nem mértem le arasszal.

Végül Laci sógor mentette meg az életünket, meg a szerencsétlen meztelencsigáét is, rápiszkálta egy lapátra és átdobta a dzsumbujos telekre. Remélem, nem talál többet vissza, hogy a szíved csücskén húzgálja a nyálcsíkokat.

14 megjegyzés:

  1. Lehet egy meztelencsiga pedofil? milyen rémségre képes még?

    Nálunk a "simacsiga" rágta ablakosra az amarillisz levelét.

    VálaszTörlés
  2. Azok! Meg az egerek is, főleg ha a beépített sütő szigetelését rágják!

    VálaszTörlés
  3. Mikor írod meg? Akarsz róla beszélni?

    VálaszTörlés
  4. Nem, most nem, személyesen túlzottan érintett vagyok. Fel kell dolgoznom... Majd később...

    VálaszTörlés
  5. Kész vagyok a cigievő csigától, ritka ronda látvány, állatpokol bugyrai.

    VálaszTörlés
  6. Nyunyi találta az araki érnél. Majdnem hánytam tőle, ráadásul sötétben fényképeztem, és kis híján rátapostam egy fajtársára, vagyishát a fenti "duettra"

    VálaszTörlés
  7. Az emberek is hasonlóval töltik az idejüket ilyen falunapos éjszakákon.

    VálaszTörlés
  8. Ha már egyszer csigák, ezt találtam a Youtube-on: (Nagyon állat)
    http://www.youtube.com/watch?v=VtD5dxTcXm4&feature=related

    VálaszTörlés
  9. Látszik, hogy Nyunyi a lányom! Ő is utálja. A telken meg azok a sz@rdarabhoz hasonló példányok vannak. Múltkor találtunk a Jókai úton egy sünit, elkaptuk, és bevittük a telekre, hogy fogja össze a meztelencsigákat. Ez is egy bio csigaölő szer...

    VálaszTörlés
  10. Nem bánnám, ha hozzánk is bekuckóznának a sünik, ennivaló jutna bőven.

    VálaszTörlés
  11. Sottó mondta, hogy udvari farakást kell létesíteni, és akkor odaköltözik a sün.

    VálaszTörlés
  12. Azon vagyunk, télen nem akarunk megfagyni.

    VálaszTörlés
  13. A fáskamrában nem él meg!

    VálaszTörlés