2009. augusztus 22., szombat

Brokkolibirodalmunk...

...csak néhány négyzetméterre rúg, mégis ellát minket ezzel a finom zöldséggel úgy, hogy téli fagyasztásra is jut belőle.
A káposztafélék a blogban eddig eléggé a perifériára voltak nyomva, már csak azért is, mert nem sokat ültetünk belőlük. Nem kapunk annyira rajtuk, meg anyósaink káposztaimádók, és elhalmoznak minket különféle káposztafejekkel, karalábékkal. Azért a brokkolit meg a bimbós kelt nem szoktuk soha kihagyni, mert megbízhatóan, bőven termik meg a közönséges káposztafélékhez képest különlegesnek és drágának számító rózsáikat, rügyeiket. Pont akkor ehetők, amikor más zöldségek leteremnek, nagy zöldjeik letermés után jó őszi-téli táplálékuk a tyúkoknak.
Brokkoliból hosszú és rövid tenyészidejű fajtát is szoktunk választani. Palántát mindig nevelünk, de nem januári indítással, fagyisdobozban, mint a paprikánál, zellernél, paradicsomnál, hanem március végén, április elején jól elmunkált, szabad földbe. A magok apró, narancssárgás - barnás golyók, ha a föld meleg és nedves, akár napokon belül kikelnek. A kikelt kis, szikleveles magoncokra azonban úgy kell vigyázni, mint egy újszülött kisbabára, mert a földibolha személyében nagy veszély leselkedik rájuk. Gyakran még szikleveles állapotban tövig rágja a brokkolikat, különösen ha száraz és meleg a tavasz. A bolha ragasztós papírral könnyen megfogható, de az a legjobb, ha hamar fölerősítjük a kis növényeket. Úgy tapasztaltam, hogy a vizet utálják. Már csak ezért is érdemes a kicsikéket locsolni. Ha gyorsan megerősödnek, a bolhának beletörik a foga a levelekbe. A megerősödő növénykéket hamarosan szétpalántázzuk, hogy legyen helyük fejlődni.
Tavaly szinte tarra ette a bolha a brokkolit. Idén -vélve, hogy a nevelőládába nem megy bele a bolha, pláne ha felteszem a konyhaablakba kívükről - nemcsak szabad földben, hanem dobozban is neveltem palántát. Mit ád Isten, a ládásat a bolha bezabálta, a kerti földben meg kiváló palánták nőttek! Nem is értem.
Hamar fejlődnek, a korai már júniusban kb. fél méter magas, és hozza a rózsáit. A későinek szeptemberől novemberig kéne teremnie, de volt, hogy decemberben is ettünk róla. Idén meg júliusban kezdett el hajtani. Mindegy, az a lényeg, hogy volt mit szedni a tövekről!
A termés: formás, zöld, karfiolszerű rózsa, ami nálunk általában kisebb, mint az áruházak polcain kapható, általában olasz vagy spanyol félkilós egyenbrokkoli. Az első termés a főrózsa, ezt éles késsel kivágjuk. Hamarosan azonban oldalhajtások jönnek elő, hegyükön kisebb, de ugyanolyan guszta rózsákkal: ugyanúgy felhasználhatóak, mint a főrózsák. (A mirelit, bolti brokkoliban is ezek a mellékági kis rózsák vannak!) Szemfülesnek kell lenni, mert a brokkoli nagy zöld lapui alatt gyakran megbújnak a kisebb-nagyobb rózsák. Ha nem szedjük le időben, a rózsákból fess magszárak lesznek, takaros sárga virágokkal. Minden ilyen felmagozványt ki kell törni az újabb finom kis rózsák hajtatása érdekében!
Érdekes, hogy a kertünkben termő brokkolivirágzatok a boltinál lényegesen rostosabbak, sokkal hosszabb idő alatt főnek, párolódnak meg, ez talán a "nomád tartás" következménye?
A brokkoli állítólag szereti a meleget, de úgy láttam, hogy a hideget is bírja, három éve decemberben is szedtük. Idén valahogy nagyon szép, szebb, mint szokott. A melegnél jobban szereti szerintem a vizet, de hálás is: termésben visszaadja. A napokban - hogy megtartsam ezt a fejlődési tempót - a vízben tápoldatot is adagoltam a növényeknek, hogy ne romoljon le a kondíciójuk. Egy idő után már belefáradnak úgyis a virágzásba, csak nagy lapui zöldellenek. Ez az időszak már belenyúlik az őszbe. Ilyenkor apránként felhúzogatjuk a töveket, és naponta kettőt-hármat megkapnak a tyúkok a szem mellé. Mi meg esszük a mirelitből a saját, korábban lefőzött brokkolinkat...
A brokkoli olyan, mint egy állatorvosi ló, kiállítást lehetne rendezni a rajta szívogató rovarokból. Kezdetben a bolhák falatozták, majd jöttek a sima, "mezei" levéltetvek. Vannak pajzstetvek is, ezek az apró, barnás izék,meg liszteskék. Ezek mindig össze-vissza röpködnek, ha valamelyikünk megbolygatja a leveleket, rózsát keresve. Madárnak guszta hernyói másznak rajta a káposztalepkének. Itt éppen egy hernyórágott levél: Így a házikertben használható, bionak minősített permetszerek széles választékát kipróbáltuk már a brokkolin. Az a gond, hogy a levelei fonákán szívogatnak, rágnak a kártevők, ahova nehéz becélozni a vegyszerrel. A másik: a levelek - mint a káposztaféléknél - viaszosak, lepereg róluk a permetlé. Igaz, ezen lehet segíteni, kapható a permetlé tapadását segítő szer (Nonit), de így se találom tökéletesnek az eredményt. Emellett a szőrgunyacokat is mindig le kell szedni róla... Meg már annyira nem is izgat, mert bár nem sikerült a kártevőket teljesen visszaszorítani, úgy látom, hogy a növények állapotában nemigen okoznak romlást.
Érdemes ezzel a növénnyel foglalkoznunk, mert ez az egyik fő kedvencem, s idén a leány is nagyon rákapott. Már csak ezért is érdemes ültetni! Így legalább tudom, hogy mi van a tányérunkban.

6 megjegyzés:

  1. Vettem rézoxikloridot, olyat, amit mondtál.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a vásárlást, szőrgunyi!

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon érdekes. Vegyszerek, egészségkárosodások, és génmanipuláció.

    http://epa.oszk.hu/00000/00005/00015/korny5.html

    VálaszTörlés
  4. Ez pedig a light élelmiszerekről meg az aszpartámról:

    http://www.nibiru.hu/aspartame.html

    VálaszTörlés