2009. augusztus 30., vasárnap

Augusztus utolsó hete....

...ízelítőt adott a nyárból és az őszből is: először dög meleg volt, aztán tegnap hajnaltól meg zuhé, viharos széllel. A kerti munkák is hasonló megoszlást produkáltak: volt őszi le-és betakarítás, de buzgó nyári locsolás,vetés is.
A hét elején újra kifigyeltem, hogy rohad a paradicsom. Hétfő este ezért "bekevertem", a permetszer mellé egy kis lombtrágyát is nyomatva. És végre: teljes sikerről számolhatok be; a rothadás megállt, új, egészséges hajtások születtek.
Nekiálltunk a másodvetésű zöldbab első szedésének. Semmi edény nem volt elég, végül két lavórral és két vödörrel szedtünk le, pedig Hédi is kapott. És ez még csak az első kör, tele van virággal. A dús éjjeli harmat nagyon serkentette a termést, a tavaszi vetésű vajbab ennek a mennyiségnek csak halvány árnyékát produkálta. Napokig csak babot pucoltunk, minden szabad időnkben, éppen csak a vécén nem :-).
A kifejtőnek szánt tűzbab is szép, csak egy a baj ilyenkor vele: nem könnyű kifejteni, körömszakító. Ezért kicsit rothasztgattuk: vödörbe szedtük, letakartuk valami ronggyal, és egy-két napig úgy hagytuk. A "kezelés" után a bab még nem fonnyad be, de a héja igen, és fonnyadtan könnyedén kifejthető.
Kedden - nagy ámulatomra - Laci is kijött a kertbe, és elkezdett gazolni, méghozzá a leggyomosabb részeken, aminek a kitakarítását már régóta halogattam. Szerdán termáloztunk a kert helyett. Csütörtökön meg a petrezselyemmel pepecseltem, ezt már leírtam az előző bejegyzésben. Aztán meg sok idő eltelt a téli készletek fölgyártásával: vegyes savanyúságot csináltunk. Ehhez gyakorlatilag tarra szedtül a paprikaültetvényt, aztán tápoldatos locsolás, és most várjuk az újabb adagot. Brokkolit is jócskán készítettünk elő fagyasztásra, a vajbabról nem is beszélve. Ja, és a szomszéd nénik utoljára elhalmoztak minket uborkával, azt is elraktuk, így a befőttesüvegekből végzetesen kifogytunk.
Másodvetésű retkeimből korrekt kis fejeket nyertünk ki. És csoda: két fej káposztánk is lett! Lehet, hogy ezen a rutinos kertészek nevetnek, de nekünk sose sikerült normális fejes káposztát előállítani, így nem is vetettünk. Idén valahonnan kaptunk pár palántát, és lám, sikerült. Igazcsak kettő, de az több, mint a korábbi nulla.
Még másodvetésű retket akarok tenni. Ehhez csodás magágyat gyártottam, de mire bevetettem volna, megjött az eső, betonkemény lehet a földje, kezdhetem újra. A telken meg extratempóban gazoltunk, mert szörnyen nézett ki minden. Most minden gazt felhúztunk, egészen a "kopár szikig", pár hét múlva elsz eggy gyomirtózás, és remélem, idén ezen felül már csak maximum füvet kell nyírni.
A hét műsora másodvetésre, paradicsombefőzésre és gazolásra fog korlátozódni, úgy gondolom. Fűnyírni most nem lesz olyan sürgős, asziszem, mert a nagy melegben kellőleg kisült a fű, hip-hip-hurrá! (Bezzeg a gaz nem sül ki!). A sziklakert fele azonban még mindig gazos.
A héten szerkesztettünk a kerti terményekből zöldséges pizzát, rakott krumplit, koviubit, "rázottat", vagyis vegyes savanyúságot, vajbabfőzeléket, kifejtőbablevest, csibés-cukkinis-szalonnás saslikféleséget haverjainknál, a bontott góré faanyagára alapozott péntek éji sütögetésben.
Ja, és a könyves játék! Az általam olvasott könyv 161. oldalának ötödik mondata: "Az anódon volt egy kis lyuk, amelyen a sugár egy része a cső végét elérve áthaladhatott; ide Thomson egy fluoreszcens ernyőt tett, azon az érkező sugár helyét fénylő zöld folt jelezte, a sugár útja mellett két oldalon pedig elhelyezett egy-egy újabb elektródát kb. 15 cm hosszúságban." Ez az idézet Leon Ledermann : Az isteni a-tom című könyvéből való, a kísérlet az elektronok részecsketermészetét kutatta. Ajánlom mindenkinek.
Akinek inge, vegye magára a játékot: ha van kedve, folytassa, én nem jelölök meg senkit, hogy adja tovább a stafétát. Vagy megjelölök mindenkit, és majd ti eldöntitek :-).
Végül: elnézéseteket kérem, hogy nincs fotó, de szőrén-szálán eltűnt a kártyaolvasóm. Lehet, hogy az "én kicsi pónim" esztétikus díszévé vált a mai napra, mint Laci kulcscsomója pár hete.... Pedig olyan jó torzszülött pagodakarfiolt, meg mumus alakú krumplikat fotóztam,de hát csak majd a jövő héten láthatjátok meg.
Nég egy gondom van. A szigetelés miatt a körtefáról le kellett fűrészelni egy nagyobb ágat, mert a teherautó nem fért be tőle az udvarra. Az ág teli volt még nem egészen érett terméssel. Kár lenne kidobni. Mit kezdjek vele? Kirakjam a napra? A körte vajon utánérik? Kérem a nálam tapasztaltabbak segítő tanácsát!

14 megjegyzés:

  1. Kaja: zöldbabfőzelék, húsos rakott zöldbab, haldokló kecskesajt megmentésére kecskesajtos-zsályás kolbászos lepény omlós tésztából, meg egy csomó vendégségben voltunk, úgyhogy kevert omlós süti hegyek.

    Heti tervem: zöldbabszedés, paradicsomszedés, retekvetés (köszi a magot)

    VálaszTörlés
  2. Van fehér retek is. Szerinted érdemes még fodros kelt vetni?

    VálaszTörlés
  3. Pikk-pakk kikelt, mikor vetettél. Legfeljebb zsengébben esszük.

    VálaszTörlés
  4. Jó. Otthon leszel? Hozok neked német újságot.

    VálaszTörlés
  5. yeah

    Képzeld, tegnap elmentünk Ghymes-koncertre, de egészen rövid volt, alig egy órát zenéltek mindössze. A közönség sem volt az igazi, csak álltak, mint a faszent, és amikor már kicsit kezdtek bemelegedni, úgy fél kilenckor a színpaddal szemben az egyik új gazdagutcában valami helyi vagány k*cs*g fellőtte a tízperces privát tűzijátékát, az együttes egy kis ideig csak lesett, hogy mi van, aztán levonultak a színpadról, ki sem jöttek többet.
    Meg tudom érteni őket, és attól félek, hogy ez volt az utolsó Ghymes-koncert Óváron.
    A színpadra úgy húsz perc múlva kiküldtek egy bemondó csajt, aki elnézést kért, de a következő banda csak egy óra múlva érkezett meg. Közben a közönség jó része hazament. Szóval a buli nem volt az a tuti. A tűzijátékos menőjenőhöz azért lenne pár kedves szavam, legalább ezer ember szórakozását tette tönkre.

    VálaszTörlés
  6. Én meg elaludtam fél kilenckor, mert pénteken éjfélig a Sottóéknál sütögettünk Dunaszentpálon.
    Sajnálom, hogy elrontották a koncertet. Gizikével pont erről beszéltünk (ő a Duna utcában lakik), és mondta, hogy kevesen is voltak, meg annyit durrogtattak, hogy a környéken már gyilok hangulat volt. Éjfélig több helyen is lődöztek valami ellenrendezvényen, meg lagziban, senki se tudott aludni. Kedvenc témája, hogy a nyárbúcsúztató fesztivál mekkora ingyencirkusz. Meg kockázatos augusztus végén szabadtéri rendezvényt csinálni, tegnap is esett. A Bertóké vajon milyen volt? Én csak a zenét hallottam, pénteken éjfélkor, amikor hazajöttünk, még muzsikáltak.

    VálaszTörlés
  7. Jaj, hallottam egy gyöngyszemet egy barátom anyukájától:

    "Vége a fürdésnek, mer Lőrinc nemcsak a dinnyébe pisál bele, hanem a Dunába is."

    VálaszTörlés
  8. Itt vagyok Pesten, most már tudok megjegyzéseket küldeni, reszkessetek!
    Érdekes, amit a Ghymes-koncertről írsz, Hédi. Jól kibabrált veletek ez a kultúrember. Megengeded, hogy amit írtál, idézzem a Ghymes-topikon? Mert ott minden koncertről szokott beszámoló lenni, ha valaki ott volt és ezen a topkilakók közül nem volt senki.

    VálaszTörlés
  9. Várunk!

    A leírást nyugodtan idézheted, hozzáteném, hogy a Bazsarózsa véghez egy jó kis új instrumentális részt is hozzátettek, és a katarzis pillanatában jött a bumbum.
    Hol van ez a fórum?

    VálaszTörlés
  10. Igen, a Bazsarózsa koncertről koncertre máshogy szól :)
    Itt vagyunk:
    http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=0&na_step=30&t=9011085&na_order=
    A link különben ott van a blogomban is a kitt-katt-ban

    VálaszTörlés
  11. Jaj, bocs, ez a helyes:
    http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9011085
    (Lehet, hogy az előző is jó, de ez a tuti.)

    VálaszTörlés
  12. Szívesen látunk ott. És nyugodtan írhatsz is, mindenkinek örülünk :))

    VálaszTörlés
  13. Találtam valami hasznosat, kertes, biogazdálkodási tippek Erdélyből (holdállás, vetésforgó)
    http://www.impulzus.ro/index.php?p=search&tag=4488

    VálaszTörlés