2009. július 12., vasárnap

A július második vasárnapját...

... megelőző héten anyuci már minden nap reggelente a karjára fűz egy régi bevásárlókosarat, és közli: "Megyek bevásárolni!" Márminthogy a kertbe. Mert ott ilyenkor már mindig lehet valami jót találni szinte minden ágyásban.
A múlt vasárnap sikerült a sziklakertet kicsit rendbeszednem - tudjátok: kedvenc vasárnap esti elfoglaltságom... Hétfőn - mivel egy kis szünetet tartott a zuhogó eső - másfél órát gyomláltam,de hát a szó szoros értelmében elsüllyedtem a sárban. A gazok eszelős módra nőnek, velük együtt a konyhakerti nüvények is, és egy kicsit őserdőszerű a kert. A hét többi része a barackszüret és befőzés jegyében telt. Mást nem is igen tudtunk volna elvégezni, mert vagy ötven milliméternyi eső hullott le hét nap alatt.
A másodvetésű bab kikelt. Az ágyásban 3 fajta bab van, így nem egyforma sebességgel tolták elő magukat. Sajnos az agyagos föld nagyon becserepesedett, ezt fel kell majd lazítanunk. Megvan az első paprika is, nem a klasszikus étkezési, hanem egy színes fajta. A paradicsom jókora terméseket nevelt, de egy sem akar érni, csak zöldellenek a nagy füzérek. Fonák helyzet: a paradicsomfa, amit hiper-betegség-ellenállóként ültettünk, félig el van száradva, a klasszikus, betegségre fogékony paradicsomok meg virulnak.
A virágágyások szépek, felfedeztem az első őszirózsabimbót: egy pólyás gyermek arcát...

A kert szélét megint valami vízipocokféle túrja.Nem vakond, az egész más formájú túrásokat kreál. A pockok a növények gyökereit rágják, amikor korábban a kertben garázdálkodtak, a sárgarépát zabálták fel. Hasznos megoldás ilyenkor a patkányzó kutya, vagy a harcias macska, ami kiássa őkelmét a föld alól. Három évvel ezelőtt így oldottuk meg, most is ki kéne csapnunk Roxi kutyát a kertbe, elrendezni a pockot.
Sajnos a permetezés az őszibarack moníliáján mit sem segített, de a tetvektől megszabadultunk. Hédi őszibarackfája is kiszépült, megszabadult a kártevőitől.
A jövő héten gyomlálás, kapálás lesz soron. Az ubit meg kell egy kicsit permetezni, hogy a peronoszpórát kivédjük. A póréhagymát fel kell töltögetnem, hogy szép hosszú fehér hagymái legyenek . A szüret után méltatlanul elhanyagolt eprest meg fel kell javítani. Anyuci meg akarja tördelni a vöröshagyma leveleit, hogy kezdjen el egy kicsit száradni, sárgulni már. Az ilyen tördelgetés állítólag gyorsítja az érést, de ha a tő sérül, onnan elindulhat a rothadás. Megoszlanak erről a kertészek véleményei is. Ti mit csináltok a hagymával ilyenkor?
Ja, és a heti kertitermény - főzőcske: sárgarépás-almás-újkrumplis-pórés majonézes vacsisali, grillezett és rántott cukkini, finomfőzelék, rántott és párolt brokkoli, krumplis tészta ubisalival, barack-és ribizlilekvár, szárított barack és ribizliszörp, zöldséges tarhonyás csirke, gyümölcssaláta. Mindenféle finomság...

5 megjegyzés:

  1. Szegény kis babok! Nehéz lehet kikelniük!

    Nálunk a tavalyi F1 hibrid lugasparadicsom kihullott rohadt magjából kelt valamilyen paradicsomféle magról, nem tudom, milyen ízű lesz, de zöld kerek pari van rajta.

    Ha már nyílik az őszirózsa, akkor kifelé megyünk a y
    nyárból : -(

    VálaszTörlés
  2. Mi pedig grillezett fokhagymás-kakukkfüves répát sütöttünk, natúrszelet mellé, igaz csak serpenyőben, de nagyon finom, meg nektarinos gyümölcstortát. Volt még halas-tejölös rakot spagetti két napra való, meg zöldségraguleves, sült csirkecomb, petrezselymes krumpli.

    VálaszTörlés
  3. Hú de jó kaják!!!! A zöldséges-tarhonyás csirke és a nektarinos gyümölcstorta érdekelne nagyon. Meg hogy a halas-tejfölös spagetti milyen hallal készült?

    A paradicsomok gyönyörűek, jövő héten biztos elkezdenek pirulni, mert kánikula lesz! :-)

    VálaszTörlés
  4. A halas tészta vagy natúr tonhallal,vagy mirelit halfilével, épp mi van otthon, de tonhallal jobban csípjük. Eddig még csak mi bírtuk megenni, mindenki azt mondta, jé, ti ilyen sz....rokat esztek?

    Gyümölcstorta: 3 tojásos piskóta + mazsolás-tejfölös túrókrém+ szeleltelt nektarin. Közben 2 dl vízben, 1/2 citrom levével, 2 kanál cukorral felfőzök egy kis Oetker zselatint, ebből 8 ek. még langyosan megy a túrókrémbe, a többi ha jól kihűlt, a torta tetejére.

    A "targonyást" Nyunyu kedvéért a mama csinálja, szerintem pörköltesen, csak répát is tesz bele.

    VálaszTörlés