2009. június 8., hétfő

Jól működő csapatok

Ha egy virágágyást mutatósan, harmonikusan szeretnénk beültetni, néhány dolgot nem árt figyelembe venni. Alapfeltétel a kertünkben a beültetésre váró helyek alapos megfigyelése: mennyi napot kap? Árnyákos, félárnyékos? Szélnek kitett a beültetésre váró rész, vagy szélárnyékot élvez? Nedves vagy száraz? Ez határozza meg azt a növényválasztékot, ami alapján nagyjából tudni lehet, mely virágfajták fogják magukat jól érezni a kertünkben. Amikor eldöntöttük, mit akarunk ültetni, jöhet az elrendezés. Itt már szárnyalhat a fantázia, de van néhány dolog, ami segít abban, hogy az eredmény tényleg szemet gyönyörködtető legyen.

Az első ilyen e növények magassága. Szegélyágyásnál hátulra kell, hogy kerüljenek a nagyok, a magas évelők (manapság nem túl divatosak, hiába szépek és nem kényesek, az alacsony örökzöld és a kidobható, igénytelen egynyári a "menő"). Ezek 80-200 cm-esek is lehetnek. A középzónába a kb. 50-70 cm-es növények az ideálisak, bár a magasság megválasztása függ a környezetbe kerülő növényektől. Előre az alacsonyak kerülnek, amelyek maximum 20-30 centiméteresek. Sokan ezt a szabályos elrendezést merevnek, unalmasnak találják, itt az segít, hogy a változatosság kedvéért helyenként egy-egy magas növényt előrehozunk a középzónába, illetve a középzónából az elsőbe. Nálam ilyen most az előkert.

Kellemes a szemnek az is, ha egy-egy fajtából nem csak egyetlen tövet ültetünk, hanem kb. 1 m2-es szabálytalan foltokban gondolkodunk. Így a magas növényekből kb. 2-3, a közepesekből 4-6, az alacsonyakból 7-10 tövet telepítünk egy foltba, úgy 20-50 cm-re egymástól. Ezen foltok mozaikjából épül fel az ágyás.

Számít a szín is, de itt az egyéni ízlés a döntő. A következő színösszeállításokat szokták javasolni, de persze ez már nem annyira bebetonozott szabály.
-sárga-narancs-piros: vidám, élénk hatású
-fehér-kék-lila-rózsaszín: távolságot, távlatot teremt
-ezüstös lombszínű - bordó: elegáns, exkluzív, főleg, ha színesítésnek sárgatarka lombú növény is kerül az ágyásba.
Általában ezt a szabályt tartom be a legkevésbé, valahogy a végére minden virágágy tarka lesz. Szerintem igazából így otthonos. A bejáratnál például sárga a rózsaszínnel keveredik, kicsit ripacs is lett az összhatás. Nem baj.

Egynyáriak beültetésénél a felsorolt színkombinációkat gyakran használják a profik. Ezek a képek Székesfehérváron készültek.
Gratulálok a kitalálónak.

5 megjegyzés:

  1. Ha én ezt tudtam volna! Nálam össze-vissza van minden, de így is nagyon tetszik nekem! A te előkerted viszont gyönyörű! A tied sokkal jobban tetszik, mint az a szabályos székesfehérvári "profi".

    VálaszTörlés
  2. Igazándiból az évelők tavaszi, csepp hajtásaiból nem derülhetett ki számodra, hogy mi mekkorára fog kifejlődni.

    VálaszTörlés
  3. És az se volt biztos, hogy szegények túlélik ezt a hosszú utat! :-)

    VálaszTörlés
  4. Jó lenne egyszer élőben látni a kerted Hédi! Mit szólnál ha a vizsgák után meglátodatnánk Andival és kirándulnánk egyet? Nagyon tetszik a kerted és milliószor szívesebben olvasom mint a gypdiagnosztikát! Pedig ez is érdekel!!
    Hédi tudnál egy pár sort írni a tavalyi szigorlatról nekm emailben. Igaz, hogy idén más a rendszer és a vizsgáztató de akkor is. Para van ezerrel!ematus@freemail.hu

    VálaszTörlés