2009. június 29., hétfő

Árpával érő körte

A gyümölcsfáink ötévesek, egymás után fordulnak termőre. A két téli körte már két éve mutatta magát, tavaly a meggyet és az almát is megkóstoltuk, idén a kajszibarackfa -késői fajta- hozza első, de bőséges termését.

Van még egy körtefánk, ami a leghátsó sarokban nődögél jó magasra, no az még sohasem termett. Ma jött Ági a jó büdös biopermetszerével, nézte, hova fújja a maradékot, akkor vette észre, hogy ez a körtefa nemhogy terem, hanem pont érésben van, vagyis megfejtette a rejtélyt, hova tűnt az Árpával érő körténk. Megvan, csak eddig váratott magára. Ez tulajdonképp a legkorábbi nyári körte, pici sárgászöld, leves és nagyon édes körtéket terem, jó sokat. A fa egészséges, eddig komolyabban semmiféle kártevő nem támadta meg, a virágait tavaly azt hiszem, egy rosszkor jött fagy pusztította el. Különben hamar potyog a termése, és jönnek rá a darazsak. Amikor kicsik voltunk, Mamának volt ilyen, fel lehetett rámászni, úgy enni a kis körtéket. Mezítláb párszor beleléptünk a darazsakba.

Tesóm nagyon boldog volt a nap felfedezésével. A fél fát lelegelte, mire le bírtam fotózni. Ez a mennyiség úgy az egész termés egyharmada. Holnap már nyoma sem lesz. Erdélyben mászkáltunk, ott láttunk és ettünk is vackort, ez a körte pont úgy néz ki, de finom, édes.

A meggyfa mézgádzik. Amikor esett az eső, egészen sikamlós volt ez a trutyi, és jól formázható, de nem volt nagy gusztusom gyurmázni vele. Cseppkőre és borostyánra hasonlít, de nem fenyőillatú, hanem inkább cseresznyés.

6 megjegyzés:

  1. És ez baj? (Ez a mézgázás)?
    Nagyon édes kis körtéitek vannak!
    A piacon van már sárgabarck, szerintetek az hogy lehet? Nem szeretnék lemaradni a sárgabarac lekiről, de ezt egy kicsit túl korainak tartanám ... így rögtön az eper és cseresznye után. Vagy lehetséges, hogy már érik?

    VálaszTörlés
  2. Fajtától függ, a papánál Köröshegyen, déli fekvésben, korai fajtáról mi is ettünk kajszibarit, de van egy csomó olyan fajta, ami augusztus elején lesz érett, a miénk ilyen. Befőzni talán jobbak a késői fajták, mert több napot kapnak, édesebbek.

    VálaszTörlés
  3. A mézgásodás egy kicsit a családi bénázás eredménye, én úgy gondoltam, hogy a meggyfát nem kéne agyonmetszeni, csak pár befelé növő, vékony ágat csíptem le. A papa meg kora tavasszal nekiesett és alaposan megfazonírozta a fát, olyan kétujjnyi ágakat is lefűrészelt, de a fasebek kezelése elmaradt. Azóta sírja véres könnyeit szegény kis meggyfánk, és szerintem a nagy metszéssel a termése is kevesebb lett. Nagyon nem aggódok rajta, régen volt egy cseresznyefa, abból vagdosás nélkül, csak úgy a kérgén itt-ott kibuggyant a mézga, a fa most is megvan.

    VálaszTörlés
  4. Ezt a körtefajtát nevezte öreganyánk vízkári körtének. Az 1954-es árvíz kiirtotta szinte az összes gyümölcsfát a Szigetközben: a sokáig magasan álló vízszint megfojtotta a fák gyökereit, mind kiszáradtak. Akkor Amerikából (!) érkeztek segélyszállítmányok a kitelepített szigetközi lakosság támogatására, többek közt facsemetéket. A fajta nevét nem tudta senki, ezért az emberek egyszerűen vízkári vagy árvizes körtének nevezik ezt a fajtát.

    VálaszTörlés
  5. Ja, árvízhelyzet a Lajtán: Magyarország perli Ausztriát, mert Ausztriában egyetlenegy szükségtározót se nyitottak meg, úgy zsilipeltek, hogy az árvíz Magyarországra menjen! Itt meg kellett nyitni a szükségtározókat a Lajta mellett, ami az ötvenes évek óta csak egyszer fordult elő, de így is több száz hektár termőföld áll víz alatt! Ausztria elismerte felelősségét... Nem úgy, mint a habzó Rábánál!

    VálaszTörlés
  6. Mindkét hír újdonság a számomra.

    VálaszTörlés